Home
Over mij
Mijn familie
Foto's
Curriculum Vitae
Favoriete links
Neem contact op
Wijnhuis van Wijk
Slijterij Wijnhandel
Over mij

Kettinggesprek: 'Bij elke wijn hoort een verhaal'

Marijn van Wijk is op zijn 21e een eigen zaak begonnen. (Foto: Arjen Vos, vosfotografie.nl)

AALSMEER - Je moet het maar durven, 21 jaar zijn en dan je eigen zaak beginnen. Bij Marijn van Wijk zat het ondernemerschap al jong in het bloed. Van jongs af aan was het voor hem duidelijk dat hij ooit voor zichzelf zou beginnen.

...

Sinds eind vorig jaar is hij de trotse eigenaar van slijterij Van Wijk aan het Poldermeesterplein in Nieuw Oosteinde. Pascal Poortvliet met wie we vorige week spraken begrijpt zijn passie heel goed, zelf is hij ook een ambitieuze jonge ondernemer. Zijn vraag aan Marijn is: Hoe bevalt het? Loopt de zaak zoals je graag zou willen?

TRUUS OUDENDIJK Marijn van Wijk: ,,Tot nu toe gaat het heel goed en ik merk dat het steeds drukker wordt. Mensen beginnen me te kennen. Nee, ik mag zeker niet klagen, het loopt eigenlijk heel lekker."Terwijl je toch twee gedegen concurrenten naast je hebt zitten. Een supermarkt met inpandige slijterij en een supermarkt die bekend staat om zijn goedkope wijn.

,,Dat klopt, maar eerlijk gezegd heb ik daar weinig last van. Mijn assortiment is wat breder en ik bied wat meer keuzes. Ik ben mij bewust dat ik mij moet onderscheiden van deze zaken. Ik verkoop echt niet alleen dure wijnen. Er zijn wijnen in het assortiment vanaf vier euro en er zijn vaak leuke acties van zes halen vijf betalen of zelfs zes halen vier betalen. Mijn toegevoegde waarde is onder andere mijn kennis van wijn. Als mensen een leuk etentje geven en ze zoeken daar de juiste wijn bij dan kan ik ze prima van advies dienen."Waar heb je die kennis opgedaan?

,,Tijdens mijn schoolperiode heb ik stage gelopen bij slijterij Pappot in de Dorpsstraat, daar heb ik een weekendbaantje aan overgehouden en vervolgens ben ik er meer gaan werken. Daar heb ik veel geleerd en er absoluut mijn draai gevonden. Het was al snel duidelijk voor mij, dat dit mijn beroepskeuze was."Wat voor opleiding heb je gedaan?

,,Na de middelbare school, ben ik naar het Nova College gegaan, richting detailhandel. Ik heb onder andere stage gelopen bij Blokker en bij Pascal Poortvliet in de delicatessenzaak, maar de slijterij trok mij het meest. Ik heb ook nog een periode de IVA gevolgd, marketing en business, maar dat was niet echt mijn ding; ik ben meer een doener. Het ondernemen ligt me wel,dat is ook wat ik wil blijven doen."En waarom gekozen voor deze locatie?

,,Deze plek was vrij. Toen de mogelijkheid bestond om hier te beginnen heb ik van de een op andere dag de knoop doorgehakt en met behulp van John Pappot en van mijn vader deze winkel gestart. Het is heel snel gegaan. Op 1 december kreeg ik de sleutel; het pand was volledig casco en met vereende krachten hebben we het opgeknapt. Op 17 december 2011 heb ik deze zaak geopend en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. De wijk breidt nog uit en er komen steeds meer mensen te wonen. Dat is gunstig. Ik doe dit geheel zelfstandig; de winkel, de inkoop; ik bepaal zelf het assortiment en ik ben niet bij een keten als Gall & Gall of Mitra aangesloten. En bij drukke tijden in de winkel, kan ik rekenen op de steun van mijn broer en mijn vader."Heb je last van de economische crisis? Merk je dat mensen minder te besteden hebben?

,,Ik zit hier nog maar net en ik ben begonnen in de slechtste periode, dus het kan eigenlijk alleen maar beter worden."Wat maakt dit vak leuk?

,,Het is een mooi product om mee te werken. Bij elke fles wijn hoort een verhaal en dat is wat het interessant en leuk maakt. Ik vraag de mensen naar hun voorkeur voor een bepaald land en of ze van een wat zwaardere of juist lichte wijn houden. Ook over likeuren en andere dranken valt iets te vertellen. Dat contact met de klanten maakt dit vak natuurlijk ook leuk."Wie ga je uitnodigen voor het volgende gesprek?

,,John Pappot; het is al weer vijf of zes jaar geleden dat hij de zaak heeft overgenomen. Ik vraag of het hem nog steeds bevalt."HomeOver mijMijn familieFoto'sCurriculum VitaeFavoriete linksNeem contact op